miercuri, 21 noiembrie 2012

Provincialul care se face ziarist

In 1990 se muta in Bucuresti un tinar de 24 de ani. Operator exploatare la Oficiul de calcul al IRUEAR Campina, cu o retributie tarifara de 2425 lei, in divort, fara copii, fara proprietati, Mihai Antonescu vine in metropola cu ambitii mari si planuri precise. Prezenta constanta la manifestatiile din 12, 28, 29 ianuarie din capitala, Antonescu incepe sa frecventeze nediscriminativ sediile proaspat infiintate ale renascutelor partide politice si redactiile saracacioase ale publicatiilor nou ivite.
Se inscrie in Partidul National Liberal, unde cu sprijinul concitadinei sale Corina Dragan si prin buna impresie creata unor oameni ca Gelu Netea si Simion Ciomac, devine nelipsit din camerele biroului de presa si redactiei celor doua oficioase liberale. In acelasi timp incepe sa curteze celalalt partid istoric, PNTcd, la al carui organ de lupta impotriva comunismului, ‘Dreptatea’, incepe sa scrie. Dealtfel, a doua zi dupa alegerile din 20 mai 1990, primele alegeri libere, Mihai Antonescu demisioneaza galagios din PNL si se inscrie extrem de teatral in PNTcd, unde entuziasmul sau contrastind cu doliul post electoral ii aduce o vremelnica glorie.

In prima parte a anului 1990 Antonescu scrie peste o mie de texte de presa cu care bombardeaza toata presa particulara – Strada, Phoenix, Renasterea, Catavencu, Lucifer, Contrast. In toamna anului 1990, in urma unui sondaj efectuat de revista ‘Phoenix’, sondaj de acuratete indoielnica, Antonescu se claseaza pe locul 8 in topul celor mai populari gazetari post-decembristi.
In anii ’90 reuseste sa acceada in cele mai diferite arii ale mediului gazetaresc, devine sef la o publicatie, Observator, la care colaborau Ion Cristoiu, Iosif Sava, Dan Grigorescu, Cezar Tabarcea, Emanuel Valeriu, Zina Dumitrescu, Tudor Caranfil. Reuseste sa-l convinga pe primul mogul al presei postrevolutionare, Mihail Carciog, sa scoata un nou saptaminal, in ciuda vehementei si indreptatitei opozitii a boardului format din Cristoiu si Nistorescu, face acelasi lucru cu Max Banush. Pleaca repede, de fiecare data, ca un om care si-a incheiat misiunea si caruia I s-a trasat o noua sarcina. Dispare din presa pentru o vreme pentru a reaparea altundeva, la fel de brusc si zgomotos.

In  1993, Antonescu vine in audienta la Ion Cristoiu la ‘Evenimentul Zilei’. Acesta il angajeaza pe Antonescu ca reporter pe tura de noapte. Dupa mai putin de o luna, reporterul devine publicist comentator. Un publicist care nu prea publica.
Apropiat al PRM si al lui Corneliu Vadim Tudor, pe care il cunoaste in 1991 prin intermediul lui Dan Ioan Mirescu, Antonescu incepe un laborios si profitabil trafic de documente secrete dintr-o tabara in alta.
In 1994, Corpul de Control al Primului Ministru Vacaroiu era un fief al Romaniei Mari. Seful sau, Ion Honcescu, simpatiza cu organizatia patriotarda, iar Maria Mateiciuc, Dan Ioan Mirescu si fostul ofiter de Securitate, Toma Nastase, erau chiar membri de partid cu acte in regula si cu functii de conducere.
Dosarele alcatuite de Corp, cu statut de secret de serviciu, erau copiate si cumparate de Antonescu, cel care, cu un adaos comercial nesimtit le vindea lui Ion Cristoiu. ‘Evenimentul Zilei’, cel mai mare cotidian din tara, cu un tiraj ce batea jumatatea de milion de exemplare, cu doua editii zilnice, angajat in lupta in tabara Petre Roman, lucra in favoarea odioasei coalitii Iliescu-Vadim-Verdet-Vatra Romaneasca.
In ianuarie 1995, dupa o lovitura grea data lui Dinu Patriciu (prin expunerea cazului Emilia Nastase, scandal ce l-a facut pe Patriciu sa renunte la toate functiile executive din afaceri), Antonescu pleaca de la ziar, fara nici un motiv. Un om care cistiga bani fara sa lucreze, care nu era obligat sa se prezinte la serviciu si care beneficia de multiple privilegii pleaca trintind usa!


Explicatie foto: Fotografie realizata in redactia saptaminalului ‘Atac la persoana’ (Palatul Universul, strada Brezoianu nr. 23-25, etaj 4). De la stinga la dreapta:
Dan Petre Popa, free lancer, jurnalist politic si de investigatii, figura exotica si persoana cu relatii surprinzatoare; Cristian  Sandu, avocat, apropiat al PRM, publicist in revista ‘Romania Mare’; Mihai Antonescu; Paul Ioan Cruceana, ziarist, condamnat penal pentru inselaciune si fals, cercetat in repetate rinduri, fost ofiter de presa al ‘Imparatului’ Iulian, apropiat al celulei romanesti a PKK si al comunitatii kurde.


Explicatie foto: Restaurantul ‘Pescarus’ din Herastrau, primavara anului 2000. Lansarea saptaminalului ‘Scandal National’, editat de Agentia Spada SRL. De la stinga la dreapta, asociatii firmei editoare: Monica Barbu (semnatura ‘Monica Vlad’, ziarist monden), Cosmin Barbu (semnat si ‘Stamatov’, ziarist ‘Ziua’, ‘Atac la persoana’ etc.), agent acoperit, colonelul de Securitate (r) Gheorghe Becheru (ofiterul care l-a racolat pe Pacepa,numele e mentionat in ‘Orizonturi rosii’), Mihai Antonescu.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu